Yeni, yine, yeniden...
Blogger'ın 2010 yılından sonra evrim geçirme sürecine girmesiyle bir çok özelliğe kavuşmuş olduk. Bize kulak vermeye karar veren geliştiriciler bloglarımıza değer katacak bir çok yeniliği hayata geçirdiler. Şimdiyse SEO amaçlı bir dizi özelliğin devreye girdiğini görmek sevindirici gerçekten.
Bakalım kutudan neler çıkacak?
Blogger'ın 2010 yılından sonra evrim geçirme sürecine girmesiyle bir çok özelliğe kavuşmuş olduk. Bize kulak vermeye karar veren geliştiriciler bloglarımıza değer katacak bir çok yeniliği hayata geçirdiler. Şimdiyse SEO amaçlı bir dizi özelliğin devreye girdiğini görmek sevindirici gerçekten.
Bakalım kutudan neler çıkacak?
Özel 404 Sayfası
MaFiAMaX Blog! 404 hata sayfasını nasıl buldunuz? Yukarıdaki gibi kendinize özel 404 sayfası oluşturmak adeta çocuk oyuncağı. Tek yapmanız gereken tıpkı yeni bir yayın (yazı) hazırlar gibi gerekli yazıyı yazıp varsa görseli yazıya ekleyin. Sonrasında, Oluştur modundan HTML moduna geçip kodları kopyalayın. Daha sonra Ayarlar -> Arama tercihleri sayfasına ulaşın ve Sayfa Bulunamadı Sayfası için Özel İçerik bölümüne bu kodları yapıştırın.
Özel Yönlendirmeler
Artık istediğimiz bir sayfanızı başka bir sayfaya yönlendirebileceğiz. Genelde güncelliğini yitirmiş bir yazıyı daha güncel haline yönlendirmek veya artık mevcut olmayan bağlantılarınızı anasayfaya yönlendirmek için kullanabileceğimiz bu özelliğe de yine Arama tercihlerisayfasından ulaşabilirsiniz.Özelleştirilebilir robot.txt
Blogger üzerinde yayınlanan blogların varsayılan bir çok özelliği gün geçtikçe özelleştirilebilmeye başladı. Arama motorları veya buna benzer dizinler tarafından algılanmayı sağlayan robot.txt dosyası da artık özelleştirilebiliyor. Bu dosyada yapacağınız bir kaç değişiklik ile herhangi bir botun istediğiniz dizinleri taramasını engelleyebilirsiniz. Ancak, bu dosya üzerinde değişiklik yaparken mutlaka dikkatli olmalısınız. Zira yapacağınız bir yanlışlık arama sonuçlarında hızla düşüşe geçmenize neden olabilir.Meta Etiketler
Bir sitenin herhangi bir dizin tarafından tanımlanması sırasında meta description etiketi kullanılır. Bu sayede blogunuzun kısa bir tanımı o dizini kullanan kişiler tarafından görülebilir.Normalde bu basit tanımı yapmak için HTML kodlarında head etiketi içine aşağıdaki satırı yazmak gereklidir:
<meta content='Genellikle Blogger İpuçları, CSS, Web ve kişisel konuların konuşulduğu bir blog.' name='description'/>
Artım, bu tanımı yapmadan Arama tercihleri sayfasındaki Meta Etiketler bölümüne gireceğiniz tanımlama ile bu işi halledebilirsiniz. Bu özellik devreye sokulurken bu kadarıyla yetinilseydi açıkcası buna bir yenilik denilemezdi. İşte bunu bilen Blogger mühendisleri çok güzel hareketler bunlar diyebileceğimiz bir hareket yaparak her yazı için Arama Açıklaması seçeneğini eklemişler. Böylece her yazınız için arama motorları tarafından dikkate alınmak üzere o yazıyı tanımlayan bir açıklama yapabileceğiz. Bu özelliğin devraya girmesi için öncelikleArama tercihleri sayfasındaki Meta etiketler bölümüne açıklamanızı girin. Böylece bu özellik yazılarınız için de devreye girecektir. Bunun yanında blogunuza bir satır kod da eklememiz gerekiyor. NormaldeWidget şablonlarını varsayılana döndürkomutu ile bu işi halledebilirsiniz ama tüm widgetler (gadget) ayarlarınız sıfırlanacaktır. Öyleyse, aşağıdaki kodu HTML kodlarınızdahead etiketi içinde bir yere yapıştırın. Eğer benim gibi daha önceden meta description tanımını elle yaptıysanız eski kodu silmeyi de unutmayın.
<b:if cond='data:blog.metaDescription != ""'>
<meta expr:content='data:blog.metaDescription' name='description'/>
</b:if>
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder